Poradna - Těhotenství

Jméno:
Email:
Nadpis:
Dotaz:

Uro-waxom

Vložil: Lucie / Datum: 2016-06-03
Dobrý den paní doktorko,prosím o radu,mám chronický zánět močových cest,při posledních opakovaných infektech bylo zjištěno,že způsobuje e.coli a byl mi nasazen uro-waxom 6mg 1tbl za den po dobu 90 dní.Snažíme se o miminko, lze užívat tento lék i v těhotenství? Případně po jaké době od vysazení lze se znovu snažit otěhotnět? Jsem cca za 1/2 užívání tbl. a účinky nejsou nijak zvlášt poznat. V příbalovém letáku se uvádí,že nebylo pro 1.trimestr testováno a účinky nejsou známy. Děkuji za radu.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, idealni by bylo nejprve ukoncit danou lecbu a snazit se az pote. Pokud znova v tehotenstvi onemocnite, pak klasicky prelecit antibiotiky. Ucinky techto leku v tehotenstvi nejsou znamy, tudiz je vhodne je v tehotenstvi neuzivat.

maxitrol

Vložil: Pavla / Datum: 2016-05-22
Dobry den. jsem tehotna v 8 tydnu a boli me ucho byla na pohotovosti a napsali mi maxitrol. uz jsem si kapla do ucha ale pak jsem si precetla ze není pro tehotne, tak mevim co mam delat dal,jestli prestat kapat nebo dal kapat. dekuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, tyto kapky nejsou pro tehotne vhodne, bylo by lepsi je vymenit za jiny preparat. Z jednoho kapani se ale nic nestane, nemusite se bat.

Dopegyt

Vložil: Dominika / Datum: 2016-04-29
Dobrý den, Jsem ve 27 tt a cekam Jednovaječná dvojcatka. Už týden ležím v nemocnici s vysokým tlakem. Zvysili mi dávku dopegytu 2-1-2 ale i po týdnu mam furt tlak 140/80 někdy i více. Dělali mi všechny testy a vse je v pořádku jen ten tlak. Chtěla bych se zeptat kdy dopegyt začne účinkovat. Doktori mi furt říkají že tlak mám na hranici a obden mi dělají odběry ktere jsou v naprostém pořádku. Ale domu me pustit nechtějí... Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, Dopegyt ucinkuje resp. dostatecna hladina v krvi se objevi cca po 2-3 dnech. Nicmene problem je, ze tlak muze i dale stoupat, coz pak vyzaduje vyssi davky, pripadne kombinaci s jinymi leky. Aktualne je tlak 140/80 ok. Z nemocnice Vas jeste nechteji pustit vzhledem k celkovym rizikum - dvojcata, nyni tlak, navic existuje vyssi riziko, ze se k "pouhemu" vyssimu tlaku pridaji dalsi problemy co se tyce preeklampsie at.

Listerioza

Vložil: Jana / Datum: 2016-04-16
Dobrý den, včera jsem snědla 4 kolečka neuvařené Havířské klobásy na jednohubkách. Jsem v 5 týdnu těhotenství, je možné, že jsem mohla dostat listeriózu? A dneska jsem se řízla nožem, kterým jsem kroužlala brambory je taky nějaká možnost nákazy listeriozou? Děkuji.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, pravdepodobnost je mala, jinak je vhodne dale si davat pozor a dale jist jen tepelne zpracovane jidlo.

Očkování

Vložil: Lucie / Datum: 2016-04-13
Dobrý den paní doktorko, prosím o radu, je mi 30 let a s manželem plánujeme miminko, četla jsem si tady na webu o infekčních nemocech v těhotenství. Z dětství mi není známé,které jsem prodělala a proti kterým jsem očkovaná, nemám však již ani možnost to zjistit. Je vhodné odběrem krve zjistit protilátky a nebo se nechat přeočkovat, případně které infekce představují vysoké riziko? Nebo se standardně toto řeší až během těhotenství? Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, v takovemto pripade by bylo na zvazeni si nechat udelat odber na nektere protilatky resp. ockovani a to zejmena napriklad ohledne rubeoly (zardenky), ktera muze byt velmi nebezpecna, pripadne nestovic. Vzhledem k tomu, ze se bude vse provadet na Vasi zadost, je mozne, ze si budete muset vse platit jako samoplatce. Jinak se napriklad protilatky proti zardenkam odebiraji pravidelne i v tehotenstvi, nicmene pri zjisteni ze jste ockovana nebyla atd. nelze toto ockovani v tehotenstvi "dohonit" a v pripade onemocneni muze dojit z zavaznym komplikacim...

rovnátka

Vložil: Olina / Datum: 2016-04-12
Dobrý den, pani doktorko. Děkuji za odpověď. A u těch rovnátek nevadí to když se to lepidlo na ty zámky vytvrzuje laiserem? Jestli ten laiser nemůže poškodit plod? Děkuji.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, ne, laser ucinkuje jen lokalne v oblasti hlavy.

rovnátka

Vložil: Olina / Datum: 2016-04-11
Dobrý den, pani doktorko. Zajímalo by mě, jestli si můžu dát rovnátka v začátku těhotenství. ? Jestli nevadí lepení a utvrzování lepidla na zámečky? Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, muzete, nevadi :)

Kdy udělat těhotenský test nejdříve?

Vložil: Andulka / Datum: 2016-04-06
Dobrý den,před 9 dny jsme měli s manželem styk a test je negativnínení to příliš brzy?myslím,že v té době byla ovulace.Týden po tom jsem začala špinit mohlo jít o zahnízdování,poznala bych už tak brzy těhotenství?.Děkuji Vám.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, existuji testy s ruznou citlivosti, resp. i falesne negativni, zkuste test zopakovat za tyden.

nosní sprej

Vložil: Michaela / Datum: 2016-04-04
Dobrý den, jsem těhotná 31 týden. Nyní jsem nemocná, bolí mě v krku, mám rýmu a ucpaný nos. V noci nemůžu kvůli ucpanému nosu spát a tak jsem už 3x použila nosní sprej Olynth HA. Přes den ho nepoužívám. Chci se zeptat, zda to může miminku ublížit nebo ten sprej můžu ještě na noc použít. Díky za odpověď. Michaela
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, 3x denne jej muzete pouzit stejne jako i mimo tehotenstvi.

Turnerův syndrom

Vložil: Jana / Datum: 2016-04-01
Dobrý den.naše dcera byla těhotná a u plodu lékaři zjistili Turnerův syndrom.šla na potrat.na genetice se zjistilo, že i ona má 5% Turnerův syndrom-mozaiku.můžete mi, prosím sdělit, jaká je možnost otěhotnění a narození zdravého miminka.děkuji.jt
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, v tomto pripade by bylo vhodne geneticke poradenstvi (obvykle jsou tato pracoviste ve vetsich mestech, kde je take universitni nemocnice). Obecne lze rici, ze se jedna o "hru genetiky" tudiz toto nelze uplne predpovedet. Kazdopadne by bylo v dalsim tehotenstvi vhodne caste sledovani, zejmena co se tyce testu v prvnim trimestru a pozdeji odber pl. vody atd.

Počet dotazů: 887
Počet stránek: 89
Aktuální strana: 2

Vyhledávání

Sdílení

Poradna

Na Vaše dotazy odpovídá MUDr. Adéla Hradilová.

>> těhotenství >> porod >> šestinedělí >> gynekologické problémy

Facebook

Partnerské weby