Poradna - Těhotenství

Jméno:
Email:
Nadpis:
Dotaz:

Triple test

Vložil: Klára / Datum: 2014-01-23
Dobrý den, Paní doktorko. Chtěla jsem se zeptat, zda je postup v pořádku. Jsem nyní v 16+2 tt s dvojčaty (dvojvaječná). Podstoupila jsem screening v 1. trimestru a dopadl dobře ( výsledek 1:5400). Nyní když jsem se ptala na triple test, kdy mi vezmou krev, tak mi bylo řečeno, že když byl 1. screening v pořádku, tak dělají jen ultrazvuk v 20 týdnu, to jsem už objednaná. Nikde jsem se o tomto vynechání odběru krve nedočetla, tak jsem se chtěla zeptat, zda byjste takto také postupovala. Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, ano, v soucasne dobe se zvlaste v zahranici od triple testu ustupuje, zvlaste v pripade dvojcat muze byt i falesne pozitivni. Pokud nemate zadna dalsi rizika jako je napriklad vek staci dalsi diagnostika ve 20.tydnu.

velikost mimi

Vložil: Katka / Datum: 2014-01-22
Dobrý den, dnes jsem byla v poradně, jsem ve 34+2tyd. a podle měření z ultrazvuku ma mimi už 2980g. Což podle pana doktora odpovídá spíše 37.tyd. Mám se obávát vysoké porodní váhy miminka nebo jsem těhotná déle než odpovídá výpočet podle poslední menstruace? Je toto měření UZ přesné? Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, mereni dle ultrazvuku presne byt nemusi, v tomto tydnu se muze jednat o rozdil cca 300-400g, nicmene se za, ze je miminko vetsi, ohledne vedeni porodu by se ale rozhodlo az v terminu. Samozrejme je pri vetsim plodu vhodne vyloucit tehotenskou cukrovku.

klimatizace

Vložil: Věra / Datum: 2014-01-22
Dobrý den paní doktorko, ve 32.g.t. jsem 3 hodiny cestovala vlakem s klimatizací, která byla cítit desinfekcí - až pozdě mi došlo, že jsem měla raději vystoupit. Bohužel nevím, jaká látka to byla - na Českých drahách mě odkázali na oficiální sepsání dotazu, nevím, za jak dlouho jej vyřídí... Myslíte, že jsem pravděpodobně ohrozila vývoj miminka - mozek? Velmi děkuji za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, nemyslim, ze by se jednalo o zavazny problem.

bolest stydké kosti

Vložil: jana / Datum: 2014-01-21
chtěla jsem se zeptat, zda je nějaký "recept" na zmírnění bolesti "stydké kosti", jsou dny, kdy nemůžu bolestí ani chodit či se v posteli otočit na druhý bok. Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, bohuzel zadny specialni recept neexistuje, muzete se zkusit poradit s pracovniky fyzioterapie ohledne spec. cviku.

Hematom

Vložil: Zuzana / Datum: 2014-01-21
Vážená paní doktorko,chtěla bych se zeptat,zda už je možné mít pohlavní styk,když jsem před dvěma měsíci nejprve špinila,poté jednorázově dost silně krvácela-nalezen velký hematom pod placentou a placenta přesahovala vnitřní branku,poté asi 2 týdny špinění a žádná změna.Po 3 týdnech se hematom výrazně zmenšil,placenta beze změny. Nyní podle poslední kontroly placenta už VB nepřekrývá,ale je stále hodně dole,dole u placenty přetrvává drobný pozůstatek hematomu (už asi měsíc stejný).Již víc než měsíc (od doby,kdy se hematom výrazně zmenšil),nekrvácím ani nešpiním.Paní doktorky jsem se zapomněla zeptat a příští kontrolu mám až skoro za měsíc,proto bych se chtěla zaptat takto,zda už mohu opatrně zkusit pohl.styk,když je situace víc než měsíc "klidná"? Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, ne, bylo by lepe pockat do dalsi kontroly.

váček

Vložil: Bára Černá / Datum: 2014-01-21
Dobrý den, chtěla bych se zeptat... dnes jsem byla poprvé u gynekologa s tím, že poslední menstruace přišla 5.12. řekl mi že je to začatek tehotenství. V děloze byl váček a prý zatím jen z části viděl plod. Je to myslíte v pořádku? další kontrolu mám na 9.2. a to už by prý mělo být vidět. Je to 1. těhotenství. Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, na zaklade uvedeneho se neda usuzovat na to zda je vse v poradku nebo se neco bude spatne vyvijet, nicmene se zda nalez ok pro zacatek tehotenstvi, vice se dozvite pri dalsi kontrole.

možné těhotenství?

Vložil: Jana / Datum: 2014-01-20
Dobré ráno, chtěla bych se Vám svěřit s mým malým problémem... v prosinci jsem měla menzes dostat 18.12. dostavila se až 24.12. v období spoždění jsem měla bolesti v oblasti podbřišku, často jsem chodila na wc. Těhotenský test vyšel negativně. (možná jsem byla nastydlá?) Ale teď v lednu jsme s přítelem měli styk přesně na den ovulace, (den před tím jsem měla co dělat abych se mohla hýbat, hrozně mi píchalo v podbřišku, bylo mi nevolno a bolela mě hlava), teď poslední 4 dny mi píchá podbřišku, trpím bolestí hlavy, nadměrně se potím, cítím se nadmutě, jsem unavená tak, že nejsem schopná ani umýt nádobí, zítra se má sice dostavit menzes, i když bych byla ráda kdyby ne. Budu ráda, když mi na to napíšete svůj nazor. Děkuji Jana
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, pokud jste mela nechraneny pohlavni styk je vhodne provedeni tehotenskeho testu.

hypotrofie plodu

Vložil: Jana / Datum: 2014-01-17
Dobrý den, jsem v 33. týdnu těhotenství, před 2 týdny mi bylo zjištěno, že miminko neodpovídá stáří těhotenství - je o 3 týdny menší a dále, že MCA je zero flow. Chtěla jsem se zeptat, zda ty špatné průtoky do hlavičky nijak nevadí. Dr. mi to pořádně nevysvětlila a dále jaký postup v těhotenství byste navrhovala, případně zda přirozený porod nebo porod císařským řezem? Průtoky pupečníkem i ctg mám stále v normálu. Mnohokrát předem děkuji za odpověď
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, v takovemto pripade je vhodna hospitalizace, podani leku na vyzravani plic miminka, kontrola CTG nejmene 3x denne, kontrola prutoku kazde 2-3 dny nebo pripadne casteji a v pripade jakychkoliv nesrovnalosti v tomto tydnu porod cisarskym rezem.

clotrimazol tablety

Vložil: sylva / Datum: 2014-01-16
Dobrý den, dostala jsem od svého gynekologa tablety Clotrimazol, 1 tabletu co 12 hodin. Zaroven mi bral krev na přítomnost HCG a prolaktinu. Zda jsem těhotná a nebo ne se dozvím až ke konci příštího týdne. Kdybych byla, nevadilo by toto užívání těchto tablet? V letáku je napsáno, že toto nemůžou užívat těhotné. Děkuji za odpověď a za Váš čas. Hezký den
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, v pripade kvasinkoveho zanetu a nemoznosti vylouceni tehotenstvi by sice co se tyce leku byla lepsi jina volba, nicmene i clotrimazol je mozne uzit.

linea nuchea

Vložil: veronika / Datum: 2014-01-16
Dobry den,ve 13tydnu tehotenstvi mi bylo oznameno ze mame vetci lineu mucheu na 2,4mm.Co nam hrozi za poruchy??Krev jsem mnela s cela v ppradku,nosni kost pritomna,jsem ve 3gra. predchozi dve deti scela zdrave.Dekuji za odpoved
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, tento parametr se hodnoti vzhledem k ostatnim parametrum plodu, tj. nejsem schopna presne odpovedet, jinak se hodnota obecne zda spise na horni hranici, pokud nebyly jinak nalezeny zadne dalsi znamky vrozenych vyvojovych vad lze doporucit specialni ultrazvuk okolo 16. tydne pripadne v zavislosti na Vasem veku odber plodove vody, ale jak jsem napsala, nejsem schopna presne vse zhodnotit, v idealnim pripade se obratte s zadosti o blizsi vysvetleni na daneho lekare, ktery UZ provedl.

Počet dotazů: 887
Počet stránek: 89
Aktuální strana: 30

Vyhledávání

Sdílení

Poradna

Na Vaše dotazy odpovídá MUDr. Adéla Hradilová.

>> těhotenství >> porod >> šestinedělí >> gynekologické problémy

Facebook

Partnerské weby