Poradna - Těhotenství

Jméno:
Email:
Nadpis:
Dotaz:

candibene v tehu

Vložil: barbora / Datum: 2014-01-04
dobry den, sem v rannem stadiu tehotenstvi 5-6tt, zacalo me trapit paleni v oblasti pochvy. Gynekolog mi po vysetreni napsal tablety Candibene 200mg, ale v pribalovem letaku je napsano, ze neni tento lek vhodny v rannem stadiu tehu. nemuzu tim nejak ublizit miminku. dekuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, mate kvasinkovy zanet tak tablety brat muzete, lepsi by ale byly boraxove globule, ty jsou na predpis.

vitamíny v těhotenství

Vložil: jana / Datum: 2014-01-03
chtěla jsem se zeptat, zda je nutné užívat vitamíny v těhotenství, užívala jsem je v I. trimestru a osypala jsem se po nich, kožní mi řekla, že mám přestat je jíst, že mi to dělá vyšší přísun vitamínu B. Ale pořád teď čtu, že potřebuji více vitamínu D apod., tak nevím, jestli nezariskovat a nekoupit si nějaké vitamíny pro III. trimestr. Chtěla jsem se zeptat, když budu mít kožní problémy v těhotenství, protože mastička, která na to zabírá, není vhodná pro těhotné, zda je nemůže "zdědit" i očekávané miminko, zda není vyšší riziko, aby to dostal, nebo je lepší brát vitamíny, jestli toto zase pro něho nebude lepší. Děkuji za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, miminko to nezdedi. Pokud mate jina pestrou stravu, staci brat kyselinu listovou 400-600ug denne a 200mg DHA oboji je k dostani i zvlast.

Vasocardin v těhotenství

Vložil: Maruška / Datum: 2014-01-03
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně užívání Vasocardinu v těhotenství. Užívám ho již několik let a moje internistka mi jej vybrala s tím, že věděla, že plánuji otěhotnět.Před tím jsem brala už nevím tedy co,snad Concor ale bylo to nevhodné prý pro těhotenství a navíc jsem ho těžko snášela. Užívám půl tablety 50 Vasocardinu ráno. Nyní jsem ve 12 plus 5 týdnu těhotenství. Byla jsem na genetickém vyšetření v I. trimestru a v příchozí zprávě poštou jsem se v závěrečném doporučení dočetla, aby byla uvážena nutnost medikace Vasocardinem po dobu gravidity a že Vasocardin by neměl být podáván v těhotenství, pokud to není nezbytně nutné. Já ho užívám na snížení tepové frekvence a mám občasnou arytmii. Když jsem otěhotněla, okamžitě jsem volala mé internistce a ta mne ujistila, že Vasocardin mohu dále užívat. Od té doby jsem byla na kontrole u internistky již několikrát a Vasocardin mi byl ponechán. Moje ženská lékařka zvažovala o přejití na Dopegyt, ale ten prý nesnižuje tepovou frekvenci, která mě trápívá. Docela mě přivedla zpráva z genetiky do rozpaků. Nevím tedy, zda Vasocardin brát dále, zřejmě by jeho užívání nemělo příznivé účinky na plod? Ale zase proč internistka mi jej nasadila, snad ví co dělá. Děkuji za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, Dopegyt jak Vam sdelila Vase gynekolozka opravdu nesnizuje tepovou frekvenci, pusobi jen na krevni tlak. Vasocardin je mozno uzivat i v tehotenstvi tak jako Vam sdelila Vase internistka. Uziva se bezne i jako 3. volba v ramci vyssiho krevniho tlaku v tehotenstvi. Jedine riziko, ktere by mohlo v ramci Vasocardinu nastat je zpozdeny rust miminka - tzv. hypotrofie. Tento lek je ale uzivan pomerne casto a osobne jsem se jeste s timto vedlejsim ucinkem nesetkala. V ramci poruch srdecniho rytmu je to dobra volba i v tehotenstvi. Vysazeni by melo pri Vasem onemocneni daleko vyssi riziko. Shrnuto: nemusite se bat.

plodová voda

Vložil: Zuzana / Datum: 2014-01-03
Vážená paní doktorko, jsem v 19tt a chtěla bych se zeptat na přesnost testů na odtok plodové vody. Už nějakou dobu mám bezbarvý vodnatý výtok, v týdnu se ovšem objevil ve větším množství. Druhý den jsem byla raději na gynekologii kvůli vyloučení odtoku plodové vody. Tam mi byl proveden Temesvaryho test, vložka se celá zbarvila do zeleno modra. Podle UZ množství plodové vody normální. Byla jsem odeslána k hospitalizaci do porodnice. Tam proveden Prom test. Výsledek byl negativní, množství plodové vody normální. Závěr tedy byl, že se o plodovou vodu nejedná, byla jsem puštěna domů. Mohu se zeptat, zda je tento výsledek Prom testu naprosto směrodatný a odhalil by i únik plodové vody, ke kterému by došlo už předchozí den (následující den, kdy byla testována nová vložka, mi tato vložka připadala suchá, přesto Temesvaryho test pozitivní). O žádných faktorech, které by mohly zkreslit výsledek Temesvaryho testu u sebe nevím - PH moči bylo normální, už 2 měsíce mám těhotenství rizikové se sexuální abstinencí (takže sperma také ne),vložka byla porodnická, ničím nenapuštěná, žádné příznaky zánětu nepociťuji (a při prohlídce taky o žádném paní doktorka nemluvila). Vím, že Prom test by měl být spolehlivější než Temesvaryho, přesto si pozitivitu Temesvaryho testu nedovedu vysvětlit a odtoku VP v takto časném týdnu se velice obávám. I OG, když mě odesílala do porodnice, mi tento výsledek jednoznačně interpretovala tak, že se o plodovou vodu jedná, když jsem se ptala, jestli výsledek nemůže být něčím zkreslen. Trochu se proto obávám, zda výsledek Prom testu mohu považovat za naprosto spolehlivý? Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, Actim PROM test je mozno uzivat od 15. tydne, ve Vasem pripade by tedy mel odtok plodove vody prokazat. V nejasnych pripadech bych doporucila steticku, ktera je v testu pouzivana opravdu otrit primo v deloznim hrdle - nevim jak tomu bylo ve Vasem pripade (?). To, ze bylo jednou prokazano, ze se o pl.vodu nejedna, neznamena, ze je vse vylouceno po celou dobu tehotenstvi. Pokud byste tedy mela opet pocit, ze Vam odteka pl.voda, pak je vhodne opet absolvovat stejnou proceduru. Soucasne je vhodne sledovat mnozstvi plodove vody ultrazvukem a hodnoty zanetlivych parametru v krvi.

Těhotná?

Vložil: romana / Datum: 2014-01-02
Dobrý den, mám tělísko mirena, těhotenský tes mám negativní, přesto mám pocit že jsem těhotná.Mám asi tak 3 dny pocit jako bych měla pohyby. Což by znamenalo velmi pokročilé těhotenství,. Je to možné?!!
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, Mirena je sama o sobe jedna z nejspolehlivejsich antikoncepcnich metod. Pokud je navic test negativni, pak je tehotenstvi opravdu prakticky vylouceno. Pokud mate ale stale obavy neni nic jednodussiho nez navstivit s Vasim problemem gynekologa.

Dotaz

Vložil: Anonym / Datum: 2013-12-31
Dobrý den,čekám dvojčátka, 28.týden,chtěla bych se zeptat,zda jsem miminkám nemohla ublížit,na procházce do kopce se mi špatně dýchalo a později jsem musela dvakrát odpočívat,abych neomdlela.Neovlivnil miminka nějak snížený přísun kyslíku? Děkuji za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, nejspise nikoliv, popsane problemy jsou obvykle zpusobeny tlakem delohy zespoda na branici.

Rozpoznani tehotenstvi

Vložil: Anonym / Datum: 2013-12-27
Dobry den, Rada bych se zeptala,kolik dni nejdrive OD POCETI muze lekar rozpoznat ultrazvukem tehotenstvi?Moc dekuji za odpoved
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, cca za 2 tydny.

termín odběru krve

Vložil: Lenka / Datum: 2013-12-27
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně odběru krve(genetické vyšetření) v prvním trimestru. Při odběru této krve budu dle poslední menstruce v 11+5( UTZ mi tedy zatím dvakrát vyšel o 4 dny méně, tak dle UTZ asi 11+1)a všude jsem se dočetla, že tento odběr se má provádět od 10+0 až 11+3. Chtěla bych se zeptat, zda když ten odběr bude proveden o 2 dny déle, jest-li to nějak ovlivní výsledky. Jest-li to vadí a musí být opravdu dodrženo 11+3. Sestřičky jsem se ptala, ale ta řekla, že to nevadí a že mě dříve objednat nemůže, protože tam nebudou. Moc děkuji za odpověď. Lenka
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, nevadi, vse bude hodnoceno vzhledem ke stari tehotenstvi.

těhotenství a čaje

Vložil: Pája / Datum: 2013-12-26
Dobrý den, moje dcera je v 9. tt a občas má problém s žaludeční nevolností, může užívat mátový čaj ?
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, dva salky denne nejsou problem.

dotaz

Vložil: vera / Datum: 2013-12-25
DOBRÝ DEN,CHTĚLA JSEM JSE ZEPTAT.JSEM TŘI MĚSÍCE PO PORODU PLNĚ KOJÍM.BOHUŽEL NÁM Z PŘÍTELEM PRASKL PREZERVATYV ALE PŘÍTEL TO ZA VČASU ZJISTIL.ALE MÁM STRACH KDYBY NÁHODOU JAKÁ JE ŠANCE OTĚHOTNĚNÍ.MENSTRUACI ZATÍM NEMÁM.JEDENÁCTÝ DEN PO POHLAVNÍM STYKU.JSEM JSI UDĚLALA TEST BYL NEGATYVNÍ.MOCKRÁD VÁM DĚKUJI.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, pokud je uz 11. den po styku nelze jiz nic delat, i kdyz plne kojite je otehotneni mozne, proto je vhodne provedeni testu 2 tydny po styku.

Počet dotazů: 887
Počet stránek: 89
Aktuální strana: 33

Vyhledávání

Sdílení

Poradna

Na Vaše dotazy odpovídá MUDr. Adéla Hradilová.

>> těhotenství >> porod >> šestinedělí >> gynekologické problémy

Facebook

Partnerské weby