Poradna - Těhotenství

Jméno:
Email:
Nadpis:
Dotaz:

ZP

Vložil: Erika / Datum: 2013-10-26
Dobrý den, jsem v 7 týdnu po IVF, objevil se hnědý výtok. V centru mi řekli navýšit Utrogestan a užívat ústy. Mám pocit, že mě přestávají bolet prsa. Myslíte, že by mohlo jít o ZP? Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, na zaklade priznaku jako je boleni prsou nelze usuzovat na to jak se dari tehotenstvi. Tudiz na tuto otazku nelze odpovedet. Jiste mate planovanou dalsi kontrolu ultrazvukem. Pokud byste zacala krvacet jasnou krvi je vhodna kontrola ihned.

Baňkování

Vložil: Jiřka / Datum: 2013-10-25
Dobrý den, chci se zeptat na baňkování v těhotenství. Jsem v 15 týdnu, je možné jít na baňky zad nebo se v těhotenství nedoporučují vůbec? Děkuji za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, predpokladam, ze je nutne lezet na brise coz bude mozne jeste tak tyden a pak jiz nikoliv z cehoz vyplyva moje odpoved:)

leukocyty v moči

Vložil: Nikola / Datum: 2013-10-25
Vážená paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jestli výsledky moči (ne ranní) leukocyty ++, sedimentace leukocyty 73 elem./1ul 2arb.j. svědčí jednoznačně pro infekci nebo v 9tt mohou být tyto hodnoty normální, když u těhotných může být množství leu větší? Předem moc děkuji za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, zda se jedna ci nikoliv o infekci mocovych cest je vhodne objasnit odberem moci na bakteriologicke vysetreni. O zanet mocovych cest se muze jednat v pripade ze jsou v moci pritomny bile krvinky + nitrit + pripadne bilkovina. Leukocyty v krvi nejsou v tehotenstvi az tak smerodatne, jelikoz jsou i za normalnich okolnosti vyssi nez norma.

Zánět průdušek, Ventolin

Vložil: Michaela / Datum: 2013-10-24
Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem. Nyní jsem 11+3, cca 3 týdny jsem kašlala, od pondělí mi nasadili ATB Amoksiklav. Mám záchvaty kašle a poté problémy se nadechnout, na tyto potíže vdechuji Ventolin. Bohužel hodně často, v noci téměř nespím, záchvaty kašle mě provází co půl hodiny. Chci se zeptat, jaké nežadoucí účinky může na mimi mít časté vdechování Ventolinu. MOc děkuji za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, nemelo by to vadit, krome toho se jedna jen o kratkodobe uzivani po dobu aktualni nemoci.

notebook

Vložil: Janka / Datum: 2013-10-24
dobrý den, mám naléhavý dotaz, jsem na rizikovém těhotenství, ale jelikož pracuji v kanceláři pracuji z domu, pracuji tak asi měsíc a pracuji zhruba 8 hodin denně, pracuji s notebookem který mám po většinu času na klině, pracuje se mi tak nejlépe, jenže až teď mě napadlo jestli to nějak negativně nemůže ovlivnit miminko a jeho vývoj, předtím my to vůbec nedošlo, že by to mohlo mít nějaký vliv pracovala jsem tak vždycky. Teď jsem ve 30tt a mam strach, že jsem miminku nějak ublížila. děkuji moc za odpověď
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, vlivy elektromagnetickeho zareni na plod atd. zatim nejsou zcela vyjasneny, pokud se miminko normalne vyviji jiste jste mu nijak neublizila, bylo by ale vhodne dobu kdy mate pocitac primo na kline omezite jen cca na 1h denne a zbytek pracovat normalne u stolu.

36tt velikost briska 33+4

Vložil: Lucie / Datum: 2013-10-23
Dobry den pani doktorko, dnes mi pan doktor na kontrole rekl ze plod odpovida 36+0, tedy tydnu v kterem momentalne jsem, ale brisko miminka je velikostne 33+4. Z tohoto duvodu me poslal do nemocnice na vysetreni.Pokud by pry bylo potreba, miminko by slo ven cisarem. Prosim co vse muze toto mereni poukazat, co memu miminku hrozi? Dekuji za odpoved.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, muze se jednat o problem s funkci placenty, v nemocnici nejspise bude sledovano KTG ("ozvy plodu") soucasne s prutoky pupecnikem, mozkem plodu atd. pokud by se nekde objevil problem bylo by na zvazeni ukonceni tehotenstvi v zavislosti na nalezu na porodnich cestach a situaci budto vyvolanim nebo cisarskym rezem.

Dotaz

Vložil: Hana / Datum: 2013-10-23
Dobry den,chtela sem se Vas zeptat.Casto trpim na zacpu a tak piju caj ze senneho listu.Potrebovala bych vedet zda by byl naky problem kdybych otehotnela a zatim o tom nevedala a caj pila?Jestli by to neohrozilo miminko?Dekuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, 1-2 salky denne by nemely vadit.

Dotaz

Vložil: Simona / Datum: 2013-10-23
Dobrý den, jsem v 11+0 a mám rýmu a "knedlu" v krku, můžu jeden max. dva celaskony 250 za den? Četla jsem že může být nebezpečné užívání větších dávek céčka. A taky mám slabý zánět močového měchýře, může se na to brát urinal, jenomže jsem se přehmátla a místo něj si vzala jeden ibalgin 400, který se v těhotenství nesmí. Mohla jsem tím něco pokazit? Jsem teď hodně roztěkaná a unavená, mám tříletého syna který je teď taky nemocný a nedávala jsem pozor. Děkuji a hezký den:)
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, zanet mocovych cest potazmo anginu atd. je zvlaste v tehotenstvi vhodne prelecit antibiotiky. Vitamin C v podobnych davkach nevadi. Ibalgin v prvnim trimestru nevadi.

zánět močového měchýře

Vložil: Nikola / Datum: 2013-10-22
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jestli by pro miminko byl nebezpečný neléčený lehký zánět močového měchýře v prvním trimestru (9.tt)? Zánět močového měchýře se u mne vždy jednou za čas objeví, ale vždy mám problém ho včas rozeznat, protože kromě častého močení nemívám žádné jiné příznaky jako je pálení či řezání při močení (bolesti mi zatím vždy začaly až asi po týdnu, kdy se přidal zánět ledvin). Vzhledem k tomu, že v těhotenství je časté močení běžné, mám trochu obavu, abych rozeznala, co je ještě těhotenský příznak a co už může být počínající zánět močového měchýře. A ještě by mě zajímalo, zda při zánětu močového měchýře nebo ledvin je v moči vždy přítomná bílkovina nebo krev? Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, jakykoliv zanet mocovych cest v jakekoliv fazi tehotenstvi je vhodne a nutne prelecit antibiotiky. V pripade zanetu mocovych cest jsou v moci tzv. nitrity a bile krvinky, bilkovina obcas ale ne vzdy. Nekdy je obtizne zanet rozlisit, prave vzhledem k castejsimu moceni, ktere muze provazet i tehotenstvi jako takove, nicmene v pripade pochybnosti je vhodna navsteva bud praktickeho lekare nebo gynekologa.

leidenská mutace

Vložil: Marie / Datum: 2013-10-22
Dobrý den, mám leidenkou mutaci a v 5tt mi gynekolog potvrdil že jsem v jiném stavu. V 9tt jsem šla na kontrolu kde mi oznámil že se plod přestal vyvýjet a nemohl najít srdíčko tak mě poslal do nemocnice kde potvrdili jeho diagnozu a kde mne hned přijali, doktor který mne příjmal mi řekl že to může mýt souvislost leidenem. Po návratu z nemocnice jsem se na inter. diskuzich dočetla že některé těhulky si od začátku píchali nizkomolekulární heparin.Chtěla jsem se zeptat jaky to má vlyv na těhotenství a plod a jestli můj gynekolog něco nezanebal. Bylo to mé první těhotenství i potrat. Děkuji za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, ano, v pripade Leidenske mutace je pravdepodobnost podobnych komplikaci vyssi. Co se tyce nizkomolekularniho heparinu zavisi na presne konstelaci - homozygot/heterozygot atd, obecne by podobnou lecbu mel ridit hematolog, Vas gynekolog nic nezanedbal. Nyni by bylo vhodne v ramci planovani dalsiho tehotenstvi kazdopadne uzivat kyselinu listovou a navstivit hematologa prave pro doporuceni pro tehotenstvi.

Počet dotazů: 887
Počet stránek: 89
Aktuální strana: 41

Vyhledávání

Sdílení

Poradna

Na Vaše dotazy odpovídá MUDr. Adéla Hradilová.

>> těhotenství >> porod >> šestinedělí >> gynekologické problémy

Facebook

Partnerské weby