Poradna - Těhotenství

Jméno:
Email:
Nadpis:
Dotaz:

Pásový opar

Vložil: Ivana / Datum: 2013-09-13
Dobrý den, dcera je těhotná, cca 30tt. a nyní má zřejmě pásový opar. Může toto uškodit miminku (dvojčatům). Děkuji, hezký den.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, ne, pasovy opar lze prelecit antivirotiky stejne jako i mimo tehotenstvi.

Malinová směs

Vložil: Drahomíra / Datum: 2013-09-13
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat zda mohu užívat malinovou směs od dědka kořenáře nebo pít malinový čaj v těhotenství.Jsem ve II.trim. Četla jsem, že je to dobré na dělohu,kojení,proti tvrdnutí břicha a proti předčasnému porodu. Mockrát děkuji za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, pokud mate namysli malinikove listi, pak je tento caj doporucen az od 34. ressp. 36.tydne, jinak primo malinovy caj jeden salek denne nevadi.

odběr plodové vody

Vložil: Jana / Datum: 2013-09-13
chtěla jsem se zeptat, je mi 35 let, čekám druhé dítě, moje krevní skupina je A-, zda po screeningu v I. trimestru budu automaticky odeslána na odběr plodové vody. Ve vašich článkách, když se někdo ptá, tak uvádíte věk 35 let, že pro jistotu jsou posílány na odběr plodové vody, i když jsou testy v pořádku. Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, odber plodove vody je oficialne stale doporucen, nicmene v poslednich letech se castecne zmenil nahled a indikace jiz neni tak jednioznacna,cili zavisi na doporuceni Vaseho lekare,toto doporuceni Vam da na zaklade celkovych vysledku,ktere ma k dispozici.

Dotaz

Vložil: Simona / Datum: 2013-09-12
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat zda je možné přirozeně otěhotnět při polycystických vaječnících a anovulaci..? Prvního syna máme po ICSI, protože se nám nedařilo, nyní po dalších dvou letech snažení jsme byli znovu domluvení na kliniku, měli jsme začít 25.9. se stimulací,ale čekalo se na mou menstruaci, která stále nepřicházela. Včera po týdnu zpoždění jsem si udělala test a je pozitivní. Na potvrzení lékařem jdu až 27.9. Na netu jsem četla,že při tomto onemocnění je vyloučeno otěhotnění bez předchozí stimulace, na druhou stranu pokud test ukazuje dvě čárky je těhotenství téměř stoprocentní...A také je prý při tomto onemocnění potřeba ze začátku hormonální podpora na udržení těhotenství. Mohu pro to sama něco udělat? Druhé miminko si moc přejeme, nereda bych něco zanedbala. Beru jen kyselinu listovou. Děkuji a přeji hezký den:)
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, mozne je vsechno:-) , pokud byl test pozitivni je vhodna navsteva Vaseho lekare a gynekologicke vysetreni s ultrazvukem. Kyselina listova staci, pripadne muzete pridat DHA (nenasycene mastne kyseliny) 200g/den.

Barvení vlasů

Vložil: Hana / Datum: 2013-09-12
Dobrý den.Vím že je to divný dotaz a někdo ho vůbec neřeší,ale já mám strach.Jsem v 22tt chtěla bych vědět zda neuškodí miminku,když si zajdu obarvit vlasy,ke kadeřnici.Čuchat tam dvě hodiny barvu,nevím nevím.Děkuji za odpověd.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, barveni vlasu nevadi pokud nepracujete jako profesionalni kadernice.

HCG/Triple test

Vložil: Olíšek / Datum: 2013-09-11
Dobrý den. Mé výsledky tripltestu byly (odběr proveden v 15+6 dle PM a 16+0 dle UZ): hodnota MS-AFP 16,6iu/mL; 0,69 MoM hodnota uE3 2,7nmol/L ; 0,97 MoM hodnota Total hCG 83,729 iu/L ; 3,24 MoM PAPP-A 2,47 iu/L; 1,19 MoM, NT rozměr 1,6 mm;, 0,97 MoM. riziko M.Down 1z570 riziko NTD 1z3500 poznámky: Ikdyž je základní riziko M.Down pouze vzhledem k věku matky vyšší (1z390),po kombinovaném zhodnocení MS-AFP,uE3, T-hCG, PAPP-A a NT a věku je výsledné riziko sníženo. Výsledek: Skríning negativní. Ale pod tím připsánou rukou "Vysoký HCG - indikována AC". Gynekolog, který mi prováděl UZ mi sdělil, že dle UZ je vše v normě a podstoupení AC je pouze na mém rozhodnutí. Prosím o radu, zda můj nález je tak hraniční (HCG), že bych měla AC podstoupit ? Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, pravdepodobne mate vek nad 35 let, tudiz je dle meho nazoru vhodne amniocentezu podstoupit (riziko komplikaci je 1%)

notebook a těhotenství

Vložil: iveta-eva / Datum: 2013-09-10
dobrý den..i když nejsem těhotná, tak by mě zajímalo jak je to s těhotenstvím a notebookem. může signál uškodit? mám švagrovou a ta je věčně na netu i 10.hodin v kuse. děkuji iva
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, elektromagneticke zareni je dnes vsude, vedomosti o pripadnem poskozeni plodu atd. je pomerne malo, nicmene travit 10h denne na internetu s notebookem na kline samozrejme zdrave neni.

Pohlaví

Vložil: Verča / Datum: 2013-09-08
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je možné již v 15+2 tt určit přesně pohlaví, byla jsem na kontrole na genetice a tam mi ho již řekli, ale moje lékařka to zásadně říká až ve 20. týdnu, tak nevím zda tomu opravdu na 100% věřit. Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, je to mozne, nicmene ve 20.tydnu je vse videt presvedciveji.

Screening v I.trim.

Vložil: Drahomíra / Datum: 2013-09-05
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat jaké mám riziko a jak hodně se mám obávat?UTZ i krev mi brali v 13+5,NB+,NT 1,5mm,DV a tri v normě,CRL 76mm odpovídá 13+5,věk v den porodu 28,ale výsledky z krve mi vyšla freebetahcg 0,56Mom-nevím zda je v pořádku a Papp-a 0,18Mom-to je nízké.Pan doktor mi nesdělil co za vadu hrozí a jaké tam je riziko.Mám už zdravého syna 2,5let.je nutné Amnio?jo a pan doktor mi jen vzal krev na TT a že pak s výsledkem půjdu na gen.konzultaci,ale to vše až za 3týdny.tak dlouho nevydržím být v nevědomosti.Prosím o váš názor děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, nizke hladiny PAPP-A a beta-hCG mohou znamenat (ale nemuseji) zvysene riziko nekterych vrozenych vyvojovych vad, proto Vam nejspise odber plodove vody bude doporucen.

Pohyby mimíska.

Vložil: Eva / Datum: 2013-09-05
Dobrý den jsem po IVF ve 24+3tt a pohyby mimiska cítím jen ráno,a večer.Přes den moc né.Chci se ujistit zda je vše v pořádku.Asi budu mit lenošné dětatko.Jsem střední postavy placenta na zadní stěně. děkuji za odpověd.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, kazde dite ma svuj vlastni rezim. tudiz je vse ok.

Počet dotazů: 887
Počet stránek: 89
Aktuální strana: 48

Vyhledávání

Sdílení

Poradna

Na Vaše dotazy odpovídá MUDr. Adéla Hradilová.

>> těhotenství >> porod >> šestinedělí >> gynekologické problémy

Facebook

Partnerské weby