Poradna - Těhotenství

Jméno:
Email:
Nadpis:
Dotaz:

Hyperechogenní focus

Vložil: Lucka / Datum: 2013-08-28
Dobrý den,byla jsem na Ultrazvuku 20tt a doktor našel hyperechogení focus v 2mm v levé komoře.Nevím co to znamená,když jsem se zeptala jestli je vše v pořádku,řekl že ano.Mám mít obavy?Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, jedna se o "bilou tecku" v oblasti srdecniho svalu, pri podobnem nalezu je vhodne podrobne vysetreni - tj. podrobny ultrazvuk ve 20.tydnu, jelikoz se zjistilo, ze je tento nalez casteji u plodu s Downovym syndromem tam jsou ale pritomny jeste i dalsi ultrazvukove nalezy ( jako je rozsireni ledvinove panvicky atd.) Nicmene vetsina plodu s timto nalezem nema zadne dalsi problemy, tudiz se nemusite nijak strachovat.

Těhotenství po sc

Vložil: Tereza / Datum: 2013-08-27
Dobrý den, jsem 2 měsíce po sc a chtěla jsem se zeptat, kdybych náhodou teď otěhotněla (beru HA a používáme prezervativ, tak snad riziko nehrozí), ale hypoteticky, jaké je riziko v prvních 3 měsících, co se týká jizvy?
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, ano, po cisarskem rezu neni tehotenstvi doporuceno po dobu jednoho roku minimalne.

žloutenka

Vložil: Janka / Datum: 2013-08-26
Dobrý den paní doktorko, mám na Vás takový dotaz. Jsem ve 20tt a byli jsme s manželem na dovolené, jak už to bývá dostali jsme místní ručníky, bohužel, až jsem se ručníkem utřela zjistila jsem, že je tam zaschlá krvavá skvrna, mám na těle několik oděrek, ručník byl prý klasicky praný na 60 stupňů, jaká je pravděpodobnost, že jsem se mohla nakazit hepatitidou B nebo HIV? MOc děkuji za odpověď- mám obavy o miminko. Pěkný den
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, naprosto minimalni resp. spise zadna - viry na vzduchu dlouho neprezivaji, natoz kdyz byly rucniky vyprany.

Těhotenství a rizikové povolání

Vložil: Adriana / Datum: 2013-08-25
Dobrý den, před 4 dny jsem si dělala test a jsem těhotná, od poslední menstruace uběhly 4 týdny, okamžitě jsem volala svému lékaři, jenže ten má tento týden dovolenou a objednal mě až za 14 dní. Pracuji v chemické laboratoři, problém je v tom že pracuji s agresivními chemickými rozpouštědly a plyny (toluen, styren, cyklohexan, butadien ap...) a navíc v prostředí kde jsou vibrace a otřesy. Chci se zeptat jestli toto všechno může za těch 14 dní nějak ublížit těhotenství nebo miminku. Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, bylo by vhodne navstivit zastup Vaseho lekare, pobyt v podobnem prostredi vhodny neni.

??

Vložil: Tesi / Datum: 2013-08-25
Dobrý den potřebovala bych radu jsem ve 4 týdnu těhotenství je mi 20 let příteli 28 ví to už týden ale i přesto mě nutí jít na potrat já si to chci samozdřejmě nechat už jsem si tím jednou prošla bojím se a jsem psychicky na dně porad te jak z toho ven :( ?
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, idealni je se s pritelem rozejit, k potratu Vas nikdo nutit nemuze. V pripade vyhrozovani atd. kontaktujte policii.

ovulacni test

Vložil: Marta / Datum: 2013-08-23
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli polycisticke vajecniky mohou ovlivnit vysledek ovulacniho testu. Dekuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, ne.

obava

Vložil: Jiřka / Datum: 2013-08-23
Dobrý den,pani doktorko. Na a ntibiotika už jste mi odpověděla, ráda bych se ještě zeptala na užívání antibiotik a bylinek. Pani doktorka mi napsala antibiotika Azitromycin Sandoz 500mg na 11 dnů, po dobrání jsem za 3 dny dostala měsíčky. A hned se mi podařilo otěhotnět, cca 14 dnů po dobrání antibiotik. Můžou mít léky nějaký vliv na vývoj plodu, když jsem je brala tak dlouho 11 dnů a těsně před otěhotněním ? Na letáku je napsáno, že není vhodné před plánovaným těhotenstvím. Je nutné navštívit genetickou poradnu? Jsem z toho moc špatná, v únoru jsem byla na revizi, tak mám zase strach :( Ještě jsem užívala kůru K 24 cca 2měsíce, http://www.prirodnilekarna.cz/eshop-gemmoterapie-kura-k24.html , poslední lahvičku jsem dobrala asi den před poslední tabletkou antibiotika. Může mít kombinace obou nějaký vliv na vývoj plodu, když jsem vše dobrala tak 14 dnů před otěhotněním??? Kapičky jsou naložené v lihu, ale po dobu antibiotik, jsem je kapala do vody. Moc děkuji za odpověď. Osičková
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, ne, nemusite mit strach. Geneticka poradna neni nutna.

těhotenství a kadeřnice

Vložil: Jiřka / Datum: 2013-08-23
Dobrý den, pani doktorko, jsem v 5 týdnů těhotenství a pracuji jako kadeřnice. Můžou mít barvy a melíry nějaký vliv na vývoj plodu? Děkuji za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, udajne muze mit negativni vliv na plod (na zaklade studii) uzivani produktu na barveni vlasu, krome toho je nutne zajistit tehotne zene dostatek prestavek a neni vhodne soustavne stani ci sezeni. Tj. by bylo vhodne prohovorit s Vasim gynekologem moznost pracovni neschopnosti.

Leukocyty v krvi

Vložil: Lenka / Datum: 2013-08-22
Dobrý den, jsem ve 31tt a v krvi mám zvýšenou hodnotu leukocytů 11,6. Výsledky testů krve mi byly prezentovány jako v pořádku. Chtěla bych ale vědět, co zvýšená hodnota znamená. Velice děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, zvysena hodnota neznamena nic, je to normalni hodnota v tehotenstvi, kdy jsou zvysene hodnoty v tomto rozmezi normalni.

Protilátky RH -

Vložil: Lenka / Datum: 2013-08-21
Dobrý den, paní doktorko, mám dotaz , mé těhotenství nedopadlo dobře ,začla jsem rodit ve 20tt a potratila, jelikož mám, ale krev RH -, zapoměli mi aplikovat protilátky,a píchli je až po 16 dnech, mohu se zeptat, dá se nějak zjistit zda se tam opravdu protilátky po takové době vytvořily , a pokud má manžel taky krev RH - mám se vůbec znepokojovat, nebo v takovém případě to bude v pořádku. děkuji moc za odpověď
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, uvedena injekce muze mit i po uplynuti 14 dni jeste stale efekt ( doporucena je aplikace do 72h, pri zapomenuti do 14dni). Uvedena injekce slouzi k "vychytani" protilatek, ktere se mohly v prubehu tehotenstvi proti plodu vytvorit a pri porodu/potratu mohou prestoupit do Vaseho krevniho obehu a zpusobit komplikace v dalsim tehotenstvi. Nyni je test zbytecny, resp. by byly v krvi prokazany nejspise protilatky, ktere jste dostala v ramci injekce. Cili aktualne nelze delat nic, vse bude sledovano v dalsim tehotenstvi. Vzhledem k tomu, ze ma Vas muz take faktor Rh negativni - a pokud jste otehotnela s Vasim muzem - lze vychazet z toho, ze byl plod taktez negativni, tudiz by ciste teoreticky ani aplikace protilatek nebyla nutna (pokud se jedna o porod v terminu, stanovuje se krevni skupina ditete po porodu a v pripade Rh neg. se nic neaplikuje), tj. jste mela "stesti v nestesti" a nemely by v dalsim tehotenstvi ani zadne komplikace tohoto razu nastat. Kazdopadne je odber protilatek v tehotenstvi rutinni zalezitost, a lze zavcasu pri pripadnych komplikacich zakrocit (jak jsem ale jiz napsala vyse, ve Vasem pripade by se vzhledem ke konstelaci Rh o komplikace v dalsim tehotenstvi jednat nemelo).

Počet dotazů: 887
Počet stránek: 89
Aktuální strana: 50

Vyhledávání

Sdílení

Poradna

Na Vaše dotazy odpovídá MUDr. Adéla Hradilová.

>> těhotenství >> porod >> šestinedělí >> gynekologické problémy

Facebook

Partnerské weby