Poradna - Těhotenství

Jméno:
Email:
Nadpis:
Dotaz:

Těhotenství?

Vložil: Eva / Datum: 2013-07-25
Dobrý den, zhruba před 2 měsíci jsem vysadila HA Vreya. MS po vysazení dorazila do 3 dnů. Další měsíc tak jak měla podle cyklu. Tento měsíc už mám ale 5 den zpoždění. Dáváme si pozor, ale asi před měsícem jsme to tak nějak nestihly.. Miminko jsme teda zatím neplánovali, ale kdyby mělo přijít, nezlobili by jsme se, spíš naopak. Od očekávané MS mám neuvěřitelně bolavá prsa, neustále mi stojí bradavky. Celý den se těším, až sundám podprsenku. Včera odpoledne jsem si dokonce naměřila zvýšenou teplotu (36,9). Občas mi vadí nějaké pachy a poslední dobou mě hrozně trápí nafouknuté břicho, větry a časté močení. Vždy když měla přijít MS, tak mě hrozně bolelo břicho, ale tentokrát nic. Test jsem si dělala 3 dny po vynechání MS, ale byl negativní. Další plánuji udělat zhruba za 3-4 dny pokud MS do té doby nepřijde. Na gynekologii jsem za tím neobjednávala, nechci to zakřiknout. Myslíte že by tyto příznaky mohli být i následkem vysazení HA? Děkuji :)
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, tezko rici :) zkuste si udelat test znovu za tyden a uvidite.

těhotenství po revizi

Vložil: Petra / Datum: 2013-07-22
Dobrý den, mám týden po revizi a chtěla jsem se zeptat jestli se můžu koupat v bazénu - jedeme na dovolenou a je krásné počasí. Četla jsem, že existují i nějaké tampóny, abych nechytla nějakou infekci. A kdy po revizi můžu sportovat např. kolo, brusle, pilates atd. Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, po revizi neni do dalsich menses vhodne ani koupani ve vane, ani v bazenu, ani uzivani tamponu ani styk. Co se tyce jinych sportu zalezi na tom jak se citite.

riziko potratu

Vložil: Tereza / Datum: 2013-07-20
Dobrý den, byla jsem na kontrolní cervikometrii v Motole v 11.tt(19mm)a v 17.tt (13mm), jsem více hlídaná pro odoperovaný karcinom na čípku v 2009 (trachlektémie). Navís ještě vcestné lůžko.Dr. mi víceméně na rovinu sdělil vysoké riziko potratu, strašně mě to vyděsilo, mám nakázáno ležení, kontrolu pouze ve 20.tt(velký UZ) u svého gynekologa (jsem z Brna), ale jen přes břicho. A další cervikometrie v Motole ve 24.tt, pokud to tam ovšem dotáhnu. Poté hospitalizace.Co mě ale mate je, že jsem v 15.tt byla na ko v Brně a to mě můj gynekolog naměřil čípek 26mm a placentu nahoře....jak je to možné?? Mohou se tyto hodnoty tak rychle měnit?? Ještě jsem se chtěla zeptat, zda mohu já nějak podpořit těhotenství (Utrogestan, Magnésium, cerklage). Děkuji. Za odpověď
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, ne, hodnoty se nemeni, tj. na nektere kotrole z uvedenych nekdo nemeril spravne. Idealni je, se co se doporuceni tyce ridit Motolem, cerclage je obvykle doporucena. Tehotenstvi jako takove urcite vysoce rizikove je. Podporit tehotenstvi napriklad Magnesiem muzete, Utrogestan se obvykle doporucuje spise vaginalne, coz by ale znamenalo neustale zavadeni tablet a tim i zvyseni rizika infekce.

Postinor

Vložil: Tamara / Datum: 2013-07-20
Dobrý den paní doktorko, mám dotaz. Minuly tyden 12.7 jsme měli s přítelem nechránený sex. Hned druhy den za 12h jsem snedla jednu pilulku postinoru a za 12h druhou. Dnes 20.7 mi test ukázal ze jsem tehotna, ale prvni čárka je jasne červena, druha je slabounká ale je tam. Předtim jsme si s pritelem davaly pozor, to vime jiste, takze mi prijde nenormalni aby mi test po tydnu ukazal ze jsem tehotna. Navic menstruaci jsem mela dostat 18.7, meskam 2 dny. myslite ze mohu byt tehotna nebo mi ten prášek pohazel hormony a ukazal falesne tehotnestvi? navíc me čeká operace s kýlou, to asi tehotna byt nemůžu když pujdu na operaci. Mám 4 měsíční miminko a pupecni kylu mi zjistili minuly rok dkyz jsem byla v5 mesici, takze ted uz je operace nutná jinak hrozí uskrinutí. Děkuji za odpoved.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, predne test neni urcite ovlivnen Postinorem. Kdy jste otehotnela se zpetne jiz nezjisti, nejspise vsak jiz v dobe, kdy jste si "davali pozor" pred stykem po kterem jste uzila Postinor. Co se tyce kyly, v novem tehotenstvi lze situaci s kylou prehodnotit, bylo by pak vhodne nve chirurgicke vysetreni.

osteoporóza a těhu

Vložil: Radka / Datum: 2013-07-17
Dobrý večer, je mi 22 let, mám 9 měsíční dceru a byla mi zjištěna osteoporóza 1 hrudního obratle, myslíte, že je velké riziko zborcení obratle při druhém těhotenství po cca 3 letech? Děkuji za odpověď a přeji hezký večer
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, na to Vam bohuzel nejsem schopna odpovedet, po 3 letech by bylo vhodne provest pred tehotenstvim znovu vysetreni a na zaklade tohoto lze neco doporucovat nebo se vyjadrovat dale.

BPD 102 mm v 37 týdnu

Vložil: Petr Nevařil / Datum: 2013-07-17
Dobrý den, manželka je v 37 týdnu těhotenství a včera byla na biometrii plodu. Výsledek BPD je 102 mm, odhad váhy 3600 g. Máme se něčeho obávat? Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, hodnota je pomerne vysoka, bylo by vhodne provest vysetreni jeste napr. tyden pred terminem a na zaklade toho rozhodnout dale, zda se pokudit o prirozeny porod ci by byl vhodnejsi cisarsky rez. Vse take zavisi na napr. na velikosti panve a dalsich pridruzenych faktorech, ktere je vhodne posoudit.

bolesti

Vložil: Tereza / Datum: 2013-07-16
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jsou opravdu normální bolesti v těhotenství. Jsem v 17tt a poslední dva dny cítím téměř celodenní (kromě noci a polehávání přes den) slaboulinkou menstruační bolest. Nejvíce to cítím v sedě, při chůzi to je celkem dobré. Není to ani píchání, ani řezání, ani tlak, ani škubání, žádné špinění ani krvácení a tvrdnutí to asi taky nebude. Je to uprostřed v podbřišku jako bych měla za dva dny dostat MS+slaboulinká bolest v oblasti beder. Všude jsem se dočetla, že tyto bolesti zpravidla odezní po 1.trimestru, moje kamarádky tím netrpěly a od doktora jsem se toho moc nedozvěděla, ale na UZ bylo vše v pořádku naposledy v 15.tt. Nyní má dovolenou a jdu k němu příští týden a na pohotovost se mi s tím nechce, aby mě neměli za blázna. Děkuji za odpověď. Tereza
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, pokud jsou tyto problemy stabilni, netreba s tim chodit na pohotovost, bezte normalne za svym gynekologem a problem mu jeste jednou sdelte. Mozna by nebylo od veci provest vysetreni moci, nekdy se za podobnymi priznaky muze "schovavat" zanet mocovych cest.

citrónová tráva

Vložil: Janka / Datum: 2013-07-16
Dobrý den jsem v 16tt., dnes jsem si dala v čajovně nápoj z citrónové trávy. Vadí citrónová tráva nějak v těhotenství? Děkuji za odpověď a přeji krásný den
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
dobry den, pokud takto jednou za cas takovyto caj vypijete, jiste se nic nestane.

Těhotenství po revizi

Vložil: Zuzana / Datum: 2013-07-16
Vážená paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jak dlouho je podle Vás vhodné počkat s dalším těhotenstvím po revizi (po zamklém potratu v 9 tt)? Moje paní doktorka mi doporučila počkat 2 měsíce. Své lékařce důvěřuji, ale pamatuji si, že několik známých se stejnou zkušeností mluvilo o odstupu 6ti měsíců, některým bylo doporučeno počkat alespoň 3-6 měsíců. Znovu bych se o miminko chtěla začít snažit co nejdřív, ale zase nechci nic uspěchat. Váhám tedy, zda je dvouměsíční odstup opravdu dostatečný? Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, osobnne doporucuji 3 mesice, nicmene dle studii je mozne nechat probehnout jedny menses a lze se snazit.

DHA

Vložil: Jana / Datum: 2013-07-15
Dobrý den, jsem v 15tt a trpím docela silnými nevolnostmi, vadí mi především rybí maso a to přitom bylo dříve mým oblíbeným... Teď se mu vyhýbám. Vím , že je pro správný vývoj miminka důležitá DHA, proto jsem začala brát femibion 400+DHA, myslíte, že je dávka dostačující, ryby teď opravdu nemohu jíst...popřípadě jak jinak ještě DHA doplnit? Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, doporucena davka DHA je 200 mg/den, tj. pokud je ve Vasich vitaminech tato davka, tak je to dostacujici.

Počet dotazů: 887
Počet stránek: 89
Aktuální strana: 56

Vyhledávání

Sdílení

Poradna

Na Vaše dotazy odpovídá MUDr. Adéla Hradilová.

>> těhotenství >> porod >> šestinedělí >> gynekologické problémy

Facebook

Partnerské weby