Poradna - Těhotenství

Jméno:
Email:
Nadpis:
Dotaz:

nízké hodnoty HCG a papp

Vložil: Jana / Datum: 2013-07-15
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. V prvotrimestrálních testech mi vyšly velmi nízké hodnoty HCG: 0,29MoM a papp:0,38MoM. Díky tomu nám vyšla hodnota 1:481 pro Edwardsův syndrom.Byli jsme v Prenatalu na UZ, kde nebyly na UZ nalezeny známky chromozomálních aberací. Díky nízkým hodnotám nám bylo doporučeno genetické vyšetření z krve Prenascan, které je ale finančně velmi náročné. Jsem po IVF s dárcovskou spermií a měla jsem hyperstimulační syndrom-nasazeny injekce na ředění krve Clexane. Mohlo to nějak ovlivnit vyšetření a jeho výsledky? Nikdo se mě na to neptal.Nyní jsem v 15týdnu těhotenství a na další UZ jdu až koncem srpna.Mrzí mě, že to musím napsat, ale mám pocit, že je to obrovský byznis :-( Moc děkuji za odpověď a vůbec za to, že si najdete čas nám poradit ve chvílích, kdy se opravdu bojíme. S pozdravem a přáním hezkého dne Jana H.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, pokud si nemuzete financne dovolit Prenascan, pak je dalsi variantou amniocenteza, tj. odber plodove vody. K te by stacilo napriklad jednu davku Clexane vynechat, resp. nevim, jake presne mate davky Clexane, ale nejpozdeji 6h po vykonu je mozno Clexane znovu uzivat. Vysledky jsou s priplatkem znamy cca do 24h jako orientacni vysledek, celkove vysledky jsou pak znamy zhruba za 3 tydny. Jinak Clexane a predchozi hyperstimulacni syndrom vysledky neovlivnuje. Co se tyce Prenascanu, bohuzel neni toto vysetreni aktualne hrazeno pojistovnou, cili nelze jinak nez vse platit jako samoplatce, pokud si toto vysetreni pacientka preje. Vysetreni samo je financne narocne, resp. ceny jsou stanoveny firmou a s tim lekar samotny bohuzel nic nemuze delat.

placenta

Vložil: Tamara / Datum: 2013-07-12
Dobrý den jsem ve 13tt na ultrazvuku mi bylo zjištěno něco jako odlepení nejspíš placenty od stěny.Mám být v klidu aby se zase přilepila.Je to možné takhle brzy?A bude to mít nějaké závažnější důsledky v dalším pokračování těhotenství? Děkuji .
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, vetsinou se tento problem vyresi, tj. placenta se "prilepi" a tehotenstvi pokracuje dale. Prognoza zavisi take na tom, jak velke toto "odlepeni" je, vetsinou se ale jedna o malou plochu, kdy jak jsem psala vyse, tehotenstvi pokracuje dale.

Kaz

Vložil: Petra / Datum: 2013-07-12
Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu.U zubaře mi našli kaz a objednali si mě na vyvrtání až na začátek srpna, nyní jsem v 17tt.,nehrozí díky kazu riziko předč.porodu?Mám pocit,že jsem to někde četla.A ještě, vrtání se hodně bojím, je pro mimčo lepší můj "strach" nebo injekce na znecitlivení? Děkuji a přeji pěkný den.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, nehrozi. Injekci na znecitliveni muzete dostat bez problemu.

doporučení

Vložil: Zdenka / Datum: 2013-07-09
Dobrý den. Mám dotaz. Můj dr mi nechce napsat doporučenku na gennetické vyš. v 1 trimestru (1 screening). V roce 2010 jsem musela dát miminko pryč ve 20tt pro obrovský hydrops plodu. Důvod, proč to vzniklo se po různých testech neprokázal. Nyní v roce 2012 se mi narodil zdravý syn. Nyní jsem těhotná a jsem už obj na gennet, ale dr mi nechce napsat žádanku, abych nic neplatila...prý teďka nevidí důvod, proč by něco mělo být špatně. Není možné si tu žádanku vyžádat od jiného dr, třeba od obvodního? A jak byste se zachovala Vy, jak Dr...díky moc za odpověď a Váš čas.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, vzhledem k tomu, ze aktualne nepracuji v CR, neznam presna doporuceni v techto pripadech, nicmene vzhledem k problemum v 2010 je dle meho nazoru screening jednoznacne indikovany, tj. mela byste dostat zadanku. Obvodni lekar Vam bohuzel zadanku tohoto typu napsat nemuze.

vadi ocet v tehotenstvi

Vložil: Petra / Datum: 2013-07-08
Dobry den pani doktorko,mam dotaz ohledne cichani vyparu z octa v tehotenstvi... nyni jsem v 32tt a mojje mamka zavaruje, tudiz pouziva ocet, a to ve velkem mnozstvi,zredi vodou a vari nekolik desitek minut. Bohuzel jsem u toho byla, sedela jsem hned ve vedlejsi mistnosti bez dveri, nejdriv se mi nezdalo, ze by to tak cpelo, ale jak jsem prosla kolem, m tak to bylo hodne citit. Citim to porad,, Muzou octove vypary nejak miminko poskodit? Sedela jsem tam pomerne dlouho, mozna i pul hodiny, a porad ocet vsude citim, asi bude trvat nez to vycichne... Dekuji za odpoved.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, ne nemusite mit strach. Pachy take citite intenzivneji vzhledem k tehotenstvi.

kostrč a menstruace

Vložil: veronika / Datum: 2013-07-06
Dobrý den, minulou sobotu jsem prodělala lehký otřes mozku a mám naraženou kostrč po pádu na bruslích. Na rentgenech bylo zjištěno, že se mi kostrč posunula, vlivem pádu, dovnitř do těla - směrem do břicha. Dnes brzo ráno jsem měla dostat menstruaci, ale nestalo se tak. beru Marvelon a cyklus mám na hodinu přesně. Antikoncepci beru 11 rokem. Prosím, mohla kostrč způsobit opoždění nebo něco takového? děkuji moc za odpověd
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
dobry den, ne, kostrc s timto nema nic spolecneho, spise se mohly menses posunout vlivem psych.soku a stresu spojeneho s urazem.

Porod - kdy?

Vložil: Petra / Datum: 2013-07-06
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho mohu ještě vydržet při zcela spotřebovaném děložním čípku a děložní brance volně pro 1 prst? Tento stav mi byl zjištěn ve čtvrtek. Ve čtvrtek jsem také trpěla docela silnými poslíčky, ale včera vše utichlo a nic se neděje. Jedná se opravdu o záležitost několika dnů nebo mohu třeba i přenášet? Nyní jsem na konci 38. týdne. Moc děkuji za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
dobry den, to se bohuzel neda rici, mozne jsou vsechny uvedene pripady.

Těhotenství po císaři

Vložil: Michaela / Datum: 2013-07-05
Dobrý den, jsem 10 měsíců po sekci'(výkon i hojení bez komplikací, provedno pro polohu KP a předčasný odtok plod. vody ) a znovu jsem otěhotněla. Moje doktorka těhotenství výrazně nedoporučuje, prý pro velká rizika spojena s brzkou graviditou. Jaký je na toto Váš nazor?Bude opravdu lepší interupce, která mi byla doporučena? Děkuji za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, rizika jsou vyssi, nicmene se o duvod k interupci dle meho nazoru nejedna.

opar ve 32 tt

Vložil: Pavla / Datum: 2013-07-03
Dobrý den, paní doktorko, nikdy jsem netrpěla na opary, myslím, že jsem snad nikdy žádný neměla, a teď se mi jeden vyrazil u spodního rtu ve 31+1 tt. Je to v pořádku a mám počkat, až to odezní nebo navštívit lékaře? jaké prostředky mohu užívat? děkuji moc za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, muzete uzit bezne prostredky jako je napriklad Zovirax. Navstivit lekare nemusite, (prvni)opar by byl nebezpecny v dobe okolo porodu.

more a 29 tyden tehotenstvi

Vložil: jana / Datum: 2013-07-03
Dobrý den,jsem v 27 tt,zdravotně jsem naprosto v pořádku,kdybych nemela bříško,tak ani nevím že jsem těhotná.Za dva týdny máme odcestovat do Chorvatska autem na dovolenou.Cestovní pojištění mám zajištěné,i pro případ komplikací s miminkem.Nemám obavy cestovat jízda v autě mě nečiní žádný problém.Jen bych chtěla znát vás názor o cestování na začátku třetího trimestru.Děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, ja na to mam nazor takovy, ze kazda tehotna musi zvazit rizika predevsim sama, i kdyz je tehotenstvi dosud ukazkove, mohou komplikace nastat takrka behem nekolika minut. Naopak je take samozrejme mozne, ze si dovolenou uzijete bez problemu. Je na Vas zvazit tato mozna rizika, vcetne toho, zda by v pripade komplikaci byla na miste kam jedete zajistena dostatecna pece. Pri ceste autem je vhodne casto zastavovat abyste se mohla "protahnout" a dostatecne pit, vyhodou by byly stahovaci puncochy.

Počet dotazů: 887
Počet stránek: 89
Aktuální strana: 57

Vyhledávání

Sdílení

Poradna

Na Vaše dotazy odpovídá MUDr. Adéla Hradilová.

>> těhotenství >> porod >> šestinedělí >> gynekologické problémy

Facebook

Partnerské weby