Poradna - Těhotenství

Jméno:
Email:
Nadpis:
Dotaz:

Těh. a borelióza

Vložil: Jiřka / Datum: 2013-05-23
Dobrý den, mám dotaz ohledně borelióze a těhotenství. Pře rokem mi našli v krvi B.burg... IgM 1.51 pozitivní,druhý pozitivní, v lednu negativní. Žádnou léčbu mi nenasadili. V únoru jsem prodělala revizi. Ted mám zase pozitivní IgM 1,90, mám jít zase na infekční a nevím co dělat, zda poprosit o přeléčení. Jak dlouho se borelie léčí? Chtěli bychom s manželem miminko, tak nevím jak dlouho čekat a jestli se jde úplně vyléčit a nenakazit miminko. Moc děkuji za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, Lecbu by mel stanovit lekar infekcniho lekarstvi, protoze se jedna zrejme o komplikovanejsi prubeh. Za normalnich okolnosti lze boreliozu prelecit antibiotiky, lecba muze trvat ruzne dlouho od 14 dni az napr. po mesic. Jak se veci maji lze zjistit castecne dvema nebo vice odbery cca v odstupu 14 dni kde se u protilatek hodnoti tzv. Avidita (chcete-li prilnavost) a tim lze zjistit zda se jedna o akutne probihajici infekci. V podstate neni negativni vliv boreliosy na tehotenstvi znam resp. Jsou jen odhady zda vliv ma ci nema. Kazdopadne by bylo vhodnejsi nejprve vse prelecit resp. Dokoncit diagnostiku a az pote se snazit o otehotneni.

riziko NTD

Vložil: Martina / Datum: 2013-05-23
Dobrý den, mám za sebou screening v 16 týdnu, je negativní, ale trochu mě znervoznily výsledky: AFP 2,22 MoM (podtrženo) E3 0,82 MoM Total hCG 1,41 MoM PAPP 0,96 MoM NT rozměr 1,50 riziko M.Down 1:7700 riziko NTD 1:390 (podtrženo) Mám za sebou Prenascan, výsledky v pořádku. Na velký UTZ až za týden, mám se obávat nějakých rozštěpových vad? Je to velké riziko? Děkuji za odpověď
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, Norma je do 2,5 MoM, tudiz je stale jeste vse v norme. Ultrazvuk je pak doplnujici metodou.

ultrazvuk

Vložil: Zuzana / Datum: 2013-05-23
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda je normální, že by na ultrazvuku v 4+5 tt (nebo 4+6) ještě nebylo vidět vůbec nic (žádný váček ani tečka)? Podle HCG z krve je těhotenství pozitivní.Předem moc děkuji za odpověď.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, Muze zaviset take na schopnosti rozliseni pristroje, tudiz pokud se jedna o starsi pristroj, je mozne, ze jeste nic videt neni, pak je vhodne vse zopakovat za tyden pokud zena jinak nema problemy.

Děložní čípek

Vložil: Tereza / Datum: 2013-05-23
Dobrý den paní doktorko, zajímá mě co znamená čípek 1, 5 x 2 na špičku? Mockrát děkuji
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, Rozmery v cm, vse se hodnoti vzhledem k delce tehotenstvi, pripadne vzhledem k predchozim vysetrenim, tudiz Vam nemohu odpovedet dale.

úklid

Vložil: Jana / Datum: 2013-05-21
Dobrý den, jsem ve 35.týdnu a chci se zeptat,dělala jsem doma takovy větší úklid, a lčistila jsem troubu savo odmašťovačem a a dřez taky nějakou dezifekcí, mamka mě docela vyděsila, že to jsou výpary a že to nesmím, nemohla jsem nějak ublížit miminku v bříšku?? Díky za odpověd, doufám že nevypadám jako nějaká extra hysterka, ale za zeptání nic nedám :-)
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, jasne ze za zeptani nic nedate :-) , dalo by se to rici tak, ze bezny uklid dejme tomu s vetranim nevadi. Pokud nelestite od rana do vecera :-)

tepání v břiše

Vložil: Jana / Datum: 2013-05-21
Dobrý den, chtěla byh se zeptat, jsem ve 35.týdnu těhotenství, a už tak měsíc mi čas od času cca tak min.3x denně tak zvláštně tepe v břiše. Je to jako když vám měří tlak, jako když tepe žíla? je to normální? doktor říkal že neví co mi tam teda tepe a když dělal ultrazvuk tak říkal že je všechno v pořádku, ale to tepání je docela nepříjemne, ale po chvíli to zase přejde. Vím že to rozhodně miminko není. Nevíte co by to mohlo být a jestli je to normální? Děkuji za odpověd.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, dle popisu se muze jednat o skytavku miminka coz je normalni :-)

DOTAZ

Vložil: VERA / Datum: 2013-05-20
DOBRÝ DEN PANÍ DOKTORKO,CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT.JSEM V 19 TÝDNU TĚHOTENSTVÍ.JIŽ TŘIKRÁD JSEM MĚLA V MOČI KREV A KOUSKY SRAŽENINKY.BYLA JSEM U PANA DOKTORA.TAM POTVRDIL ŽE V MOČI JE KREV A BÍLKOVINY.PTALA JSEM JSE ZDA TO MŮŽE OHROZIT MIMINKO A ON ŘÍKAL ŽE NE.VŽDYCKY JSE MI TO STANE KDYŽ MÉNĚ PIJU.JEN JSE NAPIJU TAK JE TO HNED DOBRÉ.DNES RÁNO SE TO STALO ZAS,A ZAS JEN JEDNOU A PAK DOBRÝ.BYLA JSEM V PÁTEK U DOKTOTA TAK NEVÍM JESTLY TAM MÁM DÍT ZNOVA.POHYBY CÍTÍM.DOKTOR ŘÍKAL ŽE TO NECHÁME JESTLY TO PŘEJDE.TAK TAM NECHCI ZBITEČNĚ CHODIT.JINAK NEKRVÁCÍM,NEŠPINÍM NIC.MYSLÍTE ŽE JSE MIMINKU OPRAVDU NEMŮŽE NIC STÁT.MOC VÁM DĚKUJI ZA ODPOVĚD.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, pri krvaceni 'ze spoda' byste vzdy mela navstivit lekare, klidne i nekolkrat za den jelikoz se stav v tehotenstvi muze pomerne rycle menit. Zda se, ze se u Vas jedna o zanet mocovych cest, proto by bylo vhodne vse dostaecne prelecit po rozboru moci, v takovem pripade plod ohrozen neni.

syndrom karpálního tunelu

Vložil: Zuzka / Datum: 2013-05-20
Dobrý den, jsem 34+2tt a přibližně tři týdny mě trápí bolesti, brnění a necitlivost hlavně pravé ruky ve spánku. Stupňuje se to tak, že teď mě bolí i levá, pravá je však horší a to tak, že nemůžu kvůli bolesti usnout a ruka bolí i přes den, nemůžu v ní unést ani hrnek.. Jím magnesium, ale nevím, zda jsou zvýšené dávky v tomto tt (pro pozdější porod) vhodné - cca 3x0,5 v tabletě, na noc si dávám ortézu na ruku, ale ani to už nepomáhá. Máte nějaký tip, co by mohlo ulevit a zda se vše po porodu upraví? Děkuji. Pěkný den.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, bylo by vhodne navstivit ortopeda pripadne pro dals i doporuceni a pripadne rehabilitacni cviky. Stav se po porodu v drtive vetsine pripadu upravi, muze to vsak trvat dele, magnesium je ok.

po kontrole...

Vložil: Pavla / Datum: 2013-05-20
Dobrý den, dnes jsem po klasické poradně 33+2, kde mi bylo oznámeno, že jsme opět hlavičkou nahoře, taky nám dr řekl, že máme hranici plodové vody mezi normálem a málem :( k tomu mám přidruženy neskutečné otoky celého těla, ale i přesto mě pan dr poslal domů, s tím, že pro mne nemůže nic udělat a že jsem v pořádku. Tlak jsem měla dnes 150/80, mám tlaky v hlavě, jako bych měla ucpané dutiny, bílkovinu v moči nemám.. Mám z toho dneška divný pocit. Myslíte, že je to v pořádku nebo to mám urgovat popř jinde?? Děkuji Pavla.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, nemam k dispozici kompletni vysledky, tudiz Vam nemohu sdelit jk dalece je stav vazny. Pokud mate poct tlaku v hlave je vhodne co nejdrive navstivit lekare ci nemocnici. Pokud by se jednalo jinak o zbyek udaju (tj. Bez udani tlaku v hlave) a byl ultrazvuk a monitor jinak ok, pak by stacila kontrola za tyden az 14 dn, pricemz by bylo vhodne merit tlak doma 3x denne ci pri potizich.

Výsledky vyšetření

Vložil: Tereza / Datum: 2013-05-19
Dobrý den , děkuji za odpověď na předchozí dotaz. Ještě se chci zeptat, mám se nějak znepokojovat nebo kdyby to bylo závažnější, tak by si mě v nemocnici nechali? Může plodová voda někam "vymizet"? Její odtok nepozoruji. Miminko mělo 36+6 cca 3000g a PI 0,78. Jsou to normální hodnoty pro tento týden? Do poradny jdu opět ve čtvrtek.
MUDr. Adéla Hradilová odpovídá:
Dobry den, Vaznost stavu Vam nejsem schopna pres internet sdelit, lze vsak vychazet z toho, ze pokud by se jednalo opravd u vazny stav, byla by nutna hospitalizace. Plodova voda muze samozrejme odteci, nebo se ji muze napriklad pri problemech s placentou zacit mene tvorit. Hodnoty jsou normalni.

Počet dotazů: 887
Počet stránek: 89
Aktuální strana: 63

Vyhledávání

Sdílení

Poradna

Na Vaše dotazy odpovídá MUDr. Adéla Hradilová.

>> těhotenství >> porod >> šestinedělí >> gynekologické problémy

Facebook

Partnerské weby